14 ההונאות הכי שכיחות בכרטיס אשראי וכיצד להימנע מהן
חשוב להכיר ולדעת כיצד לשמור על עצמכם מדפוסי ההונאות, שמשתכללים כל הזמן, ומטרתם לרכוש את אמונכם ולמשוך מכם כספים באמצעות כרטיס אשראי או העברה בנקאית
בשנים האחרונות ניסיונות ההונאה בכרטיסי האשראי נמצאים במגמת עליה, וכך גם דפוסי ההונאה שמתחדשים ומתפתחים.
רועי אדרי, מנהל תחום חקירת הונאות וסליקה בחברת MAX מפרט על 14 דפוסי ההונאה הנפוצים ונותן טיפים כיצד להתגונן בפניהם ומה ניתן לעשות כיצד להימנע מהונאות בכרטיס אשראי.
- הונאת התחזות לרשויות המס. היו ערניים לגביי הודעות שנשלחות ממתחזים לרשויות המס.
כיצד ההונאה פועלת – הרמאים מתחזים לרשות המס ושולחים הודעות מזויפות, בהן טוענים כי שנת המס נגמרת בקרוב ויש להסדיר את התשלום בהקדם. הדבר יכול להיות מבלבל, כיוון שמדובר בהודעה לגיטימית לכאורה, שניתן לצפות כי תתקבל לקראת סוף שנת מס. בהודעה עשויים לבקש מכם למסור את פרטי החשבון או כרטיס האשראי בטענה שקיבלתם הנחה במס; או שישלחו פרטי חשבון בנק מזויפים של חברת גביה, וזאת כדי להטעות אתכם ולגרום לכם לשלוח את תשלומי המס שלך לנוכל במקום למוסד האמיתי.
כיצד להישמר? – היו חשדנים. אם אתם מקבלים הודעה מרשות המס, עצרו וחישבו האם ייתכן שמדובר במתחזה? חברות ורשויות לעולם לא יבקשו מכם למסור מידע סודי כמו סיסמאות, OTP של כרטיס אשראי או חשבון בנק.
אם יצרו אתכם קשר ואתם חושדים שייתכן ומדובר בהונאה: אל תשיבו, אל תלחצו על שום קישור ואל תפתחו קבצים מצורפים. אם אתם צריכים ליצור קשר עם רשויות או שאתם צריכים לשלם חוב כלשהו, השתמשו רק במספרי טלפון, קישורים או כתובות אינטרנט מהאתר הרשמי של הרשויות.
- הונאת השקעות דרך הרשתות החברתיות. אם מישהו שהכרתם דרך הרשתות החברתיות (לדוגמא, בטלגרם) מבקש מכם להשקיע כסף, ולאחר מכן מבקש להעביר לידיו את הכסף, על מנת שהוא ישקיע אותו בעבורכם בתמורה לרווחים גבוהים יותר – קרוב לוודאי ש מדובר בהונאה.
כיצד ההונאה פועלת – הרמאים משכנעים את הקורבנות להשקיע כסף ולאחר מכן מבקשים מהם להעביר להם אותו לצורך השקעה. בתחילה, הקורבנות מעבירים סכום מועט להשקעה, והמתחזה אכן מחזיר להם סכום כמעט כפול, ובכך קונה את אמון הקורבנות. לאחר מכן, הקורבנות משתכנעים שאכן מדובר בהשקעה טובה ומעבירים למתחזה כספים בהיקף נרחב יותר, והרמאי מבקש להעביר להם עוד ועוד כספים, בכדי שיוכל לשחרר בעבורם את כל הכסף ברווח גבוה, ולאחר מכן נעלם.
ממה כדאי להיזהר - הרמאים ינסו לשכנע אתכם כי הם מוכרים ברשת, כי עזרו להרבה מאוד אנשים, יציגו המלצות מזויפות וידעו כיצד לקנות את אמונכם.
כיצד להישאר בטוח? –אל תעבירו כסף לאנשים שאינכם מכירים ולחברות לא מוכרות. אם ברצונכם לבצע השקעה, עשו זאת דרך חברות מוכרות, בנקים וגופי השקעות באתרים רשמיים.
- הונאת התחזות לבנק
כיצד ההונאה פועלת – הרמאים יוצרים קשר עם הקורבנות בהתחזות לבנק, טוענים כי החשבון שלהם נפרץ וכי הם צריכים לאמת אותו. לצורך האימות, המתחזה דורש מהקורבנות להעביר להם כספים לחשבון מסוים בכדי לאמת את החשבון ולהוכיח שהוא פעיל, ומבטיחים כי יחזירו את הכסף בהמשך. לעיתים הם גם אפילו מגיעים לבית הלקוחות ומבקשים את כרטיס האשראי ואת הקוד הסודי, וזאת לצורך משיכת כספים בכספומט כדי לאמת את החשבון של הבנק.
ממה כדאי להיזהר - הרמאים יכולים להזדהות בתור קב"ט של מוסד בנקאי או חברת אשראי, או קצין משטרה ולהגיד כי שיתוף הפעולה שלכם נחוצים לטובת סיוע לחקירת משטרה או שאתם צריכים למסור להם כסף מזומן כדי לאמת את חשבון הבנק שלכם. אל תענה לשיחות לא מוכרות וצור קשר ישירות עם הבנק במספר הרשמי, בכדי לבדוק את זהות הגורם שפנה אליכם והאם אכן נדרשת מכם פעולה כלשהיא.
כיצד להישאר בטוח? עוצרים וחושבים. אם מבקשים מכם להעביר כספים כדי לאמת חשבון, מדובר בהונאה (גם אם מבטיחים להחזיר את הכסף לאחר מכן) זכרו כי הבנקים לעולם לא יבקש מכם להעביר כספים לצורך אימות – כל מי שעושה זאת פשוט מנסה לרמות אתכם.
- הונאת "אימות חשבון". אם יש לכם חשבון באפליקציית תשלום כלשהיא ואתם מקבל הודעה מ"מנהל" בדרישה לאמת את החשבון, מדובר בהונאה.
כיצד ההונאה פועלת – הרמאים שולחים הודעה וטוענים כי על בעל החשבון לאמת את החשבון לפני רכישה ראשונה. הם שולחים לקורבן קישור לצורך העברת כספים לאימות חשבון ומבטיחים כי יחזירו את הכסף לאחר מכן. לאחר העברת הכספים, הרמאים נעלמים ולא מחזירים את הכסף
ממה כדאי להיזהר – אם מישהו פונה אליכם בדרישה לאימות חשבון, בכך שתעבירו לו כסף, מדובר בהונאה. אל תלחצו על קישורים לא מוכרים, אל תאשרו העברות כספים, כדי לאמת את החשבון ושימו לב לשם בית העסק לפני שאתם מבצעים אליו העברה. אם אתם חושדים כי עליכם לאמת את החשבון, צרו קשר עם מס' הטלפון של החברה עצמה, וזכרו כי חברה לעולם לא תבקש מכם להעביר לה כספים כדי לאמת חשבון בנק.
- הונאת פרסומת הגרלות בפייסבוק. אם אתם רואים פרסומת/הגרלה למוצר/הנחה בסכום שאינו סביר הרי שמדובר בהונאה.
כיצד ההונאה פועלת – המתחזים מקימים דפים בפייסבוק, שמציגים אירוע של חיסול מלאי מוצרים יקרי ערך, תמורת סכום קטן של כסף. המתחזים מקימים בנוסף חשבונות פיקטיביים שכותבים בתגובות לפרסום הפוסט, המלצות חמות על הרכישה, וזאת כדי לרכוש אמון מצד הקורבנות. לאחר מכן, המתחזים מחייבים את הקורבן בסכום הקטן שנדרש ולכן זה נראה לקורבנות כעסקה לגיטימית, אך למעשה המתחזים שומרים את פרטי האשראי של הקורבנות ומבצעים המון חיובים לאחר מכן מבלי שהקורבנות שמים לב.
למעשה כל מטרת המודעה היא "לדוג" מהלקוחות את פרטי כרטיס האשראי שלהם, ולאחר מכן לעשות בהם שימוש לצרכים אחרים של הנוכלים.
כיצד להגן על עצמכם – היזהרו מרכישות, שנראות טובות מדי מכדי להיות אמיתיות, (לדוגמה לא סביר שפריט שעלותו המקורית היא מאות שקלים יימכר תמורת עשרות שקלים בודדים במבצע). בנוסף, אל תמסרו פרטי כרטיס אשראי לאנשים שאתם לא מכירים או חברות לא מוכרות. מומלץ לבדוק את פרטי החברה באינטרנט, בטרם ביצוע הרכישה, על מנת להתרשם מתגובות של לקוחות אחרים שייתכן וניסו את השירות לפניכם.
- הונאות רומנטיות ברשת. פגשתם מישהי או מישהו באינטרנט והם מתחמקים מפגש אישי אתכם? אם הם יבקשו מכם לשלוח להם כסף, ייתכן מאוד שמדובר ברמאים שמשתמש בזהות בדויה כדי להונות אתכם.
איך ההונאה עובדת – המתחזים מקימים פרופיל מזויף ברשת חברתית ויוצרים מערכות יחסים עם קורבנות, שבטוחים שהם מדברים עם אדם אמיתי. המתחזים בונים אמון עם הקורבן, לעתים קרובות, אפילו במשך חודשים של צ'אט ושיחות טלפון. בדרך כלל, הם מציינים סיבה אמינה לכך שהם לא יכולים להיפגש באופן אישי, ואז גורמים לקורבנות לשלוח להם כסף.
כיצד לזהות הונאה רומנטית? המתחזים עשויים לבקש מכם כסף בתואנות הבאות:
- הם נמצאים בחו"ל וצריכים כסף לנסיעות כדי לבקר אתכם
- יש להם קרוב משפחה חולה שזקוק לטיפול רפואי
- יש להם בעיה עסקית והם צריכים הלוואה כדי לסדר אותה
- הם מחכים לירושה אבל צריכים כסף כדי לבצע את ההליכים שיובילו לכך שיוכלו לקבל את כספם
- ועוד כיד הדמיון הטובה.
כיצד להגן על עצמכם? אם מישהו שאתה מדברם איתו באינטרנט מבקש מכם כסף, עצרו וחישבו. שתפו את הקרובים אליכם ובקשו מהם חוות דעת. כדי להישאר בצד הבטוח, לעולם אל תשלחו כסף לאדם שלא פגשתם באופן אישי.
- הונאת תשלום בהזמנת מלון.
כיצד פועלת ההונאה? הנוכלים שולחים הודעות או קישורים המבקשים תשלומים, שעשויים לעיתים להגיע גם ישירות מהאתר או מהפלטפורמה שבה הזמנתם מלון או חופשה. ההודעות לעיתים קרובות מכילות מידע מדויק על ההזמנה (כמו שם המלון או תאריכי החופשה אותם הזמנתם) דבר שמקשה לזהות שמדובר בהונאה. הם עשויים לציין כי יש בעיה בכרטיס האשראי, או כי ההזמנה בוטלה ואתם מתבקשים לבצע שוב את התשלום.
לחיצה על קישורי התשלום בהודעות אלה מאפשרת לנוכלים לקבל את התשלום במקום המלון.
כיצד להגן על עצמך? בדוק היטב לפני ביצוע תשלומים למלון או לחופשה. התקשרו ישירות למלון אם אתם מקבלים בקשה בלתי צפויה לתשלום (גם אם ההודעה מגיעה דרך אפליקציה רשמית).
- הונאה באפליקציות בנייד
כיצד פועלת ההונאה? המתחזים יוצרים אפליקציות מזויפות, ואז פונים אליכם בהצעה להורדת האפליקציה לטלפון שלכם ע"י לחיצה על קישורים לא בטוחים. האפליקציות המזויפות האלו מכילות תוכנות זדוניות שיכולות לחסום, להפנות מחדש ולהתחזות לאפליקציות לגיטימיות עם שם דומה. האפליקציות המזויפות מבקשות מידע אישי, כמו פרטי משתמש לכניסה לחשבון או פרטי כרטיס אשראי. לאחר מכן, המתחזים יוכלו להשתמש במידע שדגו ולגנוב את כספכם.
כיצד לזהות הונאות אפליקציה? ייתכן שתתבקשו להוריד את האפליקציה ממקום שאיננו חנות האפליקציות הרשמית והמוכרת בטלפון שלכם. ייתכן שיהיו שגיאות כתיב באפליקציה וייתכן שתתבקשו לעשות משהו שונה מהדרך שבה אתם נכנסים בדרך כלל לחשבון.
כיצד להגן על עצמכם? אל תלחצו על קישורים לא צפויים או חשודים למראה, בצעו עדכון לגרסה העדכנית ביותר של מערכת הטלפון שלכם ושמרו על האפליקציות שלכם מעודכנות. הורידו תמיד אפליקציות מהחנות הרשמית ולא מתוכנות פרוצות.
- הונאות הנחות בקניית מניות
כיצד פועלת ההונאה? הרמאים מעמידים פנים שהם מוכרים את המניות שלהם בחברה מסוימת. ייתכן שתראו אתרים מזויפים הטוענים שהם מציעים הנחות גדולות למעוניינים לרכוש מניות בחברה.
כיצד לזהות הונאת הנחות? כתובות אינטרנט מוזרות למראה, כתובות אינטרנט שונות במקצת מהכתובת המקורית או הנחות שנראות טובות מדי כדי להיות אמיתיות.
כיצד להגן על עצמכם? השתמשו באתרים בטוחים בעת קניות באינטרנט , חקרו ובדקו את החברה באינטרנט בכדי לוודא שהיא לגיטימית.
- הונאת התחזות DEEP FAKE
כיצד פועלת ההונאה? המתחזים משתמשים בתוכנה שעוזרת להם לשכפל את הקול, המראה ואוצר המילים לאדם שירצו (ידוען לדוגמה), וזאת כדי לגרום לכם להאמין להם. המתחזים משתמשים בטכנולוגיה הזאת גם כדי ליצור המלצות מזויפות של מפורסמים, לשכנע ולבנות אמון מול לקוחות כדי שירכשו מהם מוצרים מזויפים.
כיצד לזהות את ההונאה? שימו לב אם יש מצמוץ רב, חריגה של קול, אי סנכרון שפתיים, סנוור, או משהו אחר שעשוי להצביע על כך שמדובר בתמונה או סרטון שעבר עיבוד.
כיצד להגן על עצמכם? לעולם אל תפעלו מיד, בדקו במקור מהימן (אתר אינטרנט אמיתי או המלצות במדיה חברתית) כדי לאמת מה באמת נאמר על המוצר.
- הונאת טלפון נייד
כיצד פועלת ההונאה? הרמאים בדרך כלל יעקבו אחר הקורבנות כדי לראות אותם מכניסים את קוד הגישה שלהם לטלפון לפני שהם גונבים אותו. הקורבנות, לרוב לא יהיו מודעים לכך שמישהו צופה בהם. הגנבים משתמשים בקוד הגישה לטלפון כדי לבטל את נעילת הטלפון, וינסה לאחר מכן את אותו הקוד כדי להיכנס לחשבון באפליקציית הבנק. בנוסף יחפשו באפליקציות ובפתקים בנייד אם שמרתם קוד שונה לכניסה לחשבונות.
כיצד להגן על עצמכם? בקוד המאובטח ביותר הוא אימות ביומטרי (טביעת אצבע או פנים) השתמשו בפרטי אבטחה שונים לביטול נעילת הטלפון ולגישה לאפליקציית הבנק. בנוסף, הישארו ערניים בעת הזנת קוד האימות לנייד ואל תשתפו אותו. אל תשמרו צילומי מסך של הכרטיס ואל תשלחו אותו לאנשים בהודעות.
*אם המכשיר שלם אבד או נגנב, עליכם לדווח מיד לספק הטלפון שלכם, להסיר את כל הכרטיסים המקושרים בארנק הדיגיטלי, ליצור קשר עם חברת האשראי ולעדכן אותם כי נגנב המכשיר שלך על מנת לבטל את הכרטיסים.
fr
- הונאת שיתוף קוד חד פעמי (OTP)
כיצד פועלת ההונאה? הרמאים עשויים ליצור אתכם קשר בטענה שהם נציגי גוף/ מוסד מוכר ואמין ויטענו שעליכם לנקוט בפעולה כדי להגן על חשבונכם בבנק מכיוון שהוא נפרץ, או כי עליכם לבצע תשלום קטן, ועלולים לבקש מכם את פרטי כרטיס האשראי שלכם וגם את קוד הגישה החד פעמי שנשלח אליכם לנייד (OTP)
כיצד לזהות הונאת OTP? חברה שיוצרת אתכם קשר לעולם לא תבקש מכם לשתף את פרטי האבטחה שלכם או סיסמאות חד פעמיות. אין לשתף סיסמאות אלה, כיוון שהם לשימוש חד פעמי, המאשרים את זהותכם כדי לבצע ולאשר עסקאות אמיתיות שבאמת ביצעתם.
כיצד להגן על עצמכם? לעולם אל תמסרו קוד OTP לעסקה. אם שיתפת פרטים אישיים כלשהם, התקשרו מיד לחברת האשראי שלכם ועדכנו אותם.
בכל מקרה יש לקרוא בעיון רב את ההודעה שמתקבלת עם קוד ה OTP. ולשים לב לטובת איזו פעולה בדיוק אתם מקבלים את ה-OTP (האם הקוד נשלח אליכם לטובת רישום לארנק תשלום? האם לטובת ביצוע עסקה בבית עסק מסוים ובסכום מסוים? האם אתם מכירים את הפעולה שבגינה הקוד נשלח כעת?).
- הונאת כרטיסים להופעות ומשחקי ספורט.
כיצד פועלת ההונאה? הרמאים מתחזים כמוכרים ומפרסמים במדיה חברתית או בשוק מקוון כרטיסים לאירועים שונים למכירה. הם יגידו לכם שהם ישלחו לכם את הכרטיסים באימייל לאחר שהעברתם את הכסף לחשבון הבנק שלהם וייעלמו מבלי לשלוח את הכרטיס.
כיצד להגן על עצמך? הימנעו מרכישת כרטיסים להופעות מגורמים, שאינם ספקים רשמיים, קופות או אתרים מוכרים. אל תלחצו על קישורים במדיה חברתית המציעים כרטיסים, מכיוון שהם עלולים לקשר אתכם לאתרי הונאה, והימנעו מתשלום עבור כרטיסים באמצעות העברה בנקאית.
- הונאות וואטסאפ
כיצד פועלת ההונאה? הרמאים יתחזו לאנשים מסוימים וינסו לפתוח בשיחה, ולפעמים השיחות יתחילו בהודעות רגילות ויעברו לאחר מכן לוואטסאפ. הם יעמידו פנים כי הם ילדים המבקשים כסף למצב חירום, או שיתחזו לאדם שאתם מכירים ויבקש מכם לשמור את המספר החדש שלהם. לאחר מספר ימים הם יבקשו מכם לשלוח להם כסף, או לחילופין את הקוד שנשלח לכם (קוד גישה לוואטסאפ) על מנת לעזור להם. עם הקוד הם יכולים להיכנס לחשבון וואטסאפ שלכם ולנעול אותו.
כיצד להגן על עצמך? התקן קוד אימות דו שלבי והישארו תמיד ערניים כשאתם משתמשים בפלטפורמות מקוונות כדי לדבר עם מקורביכם. אם אתם לא בטוחים שמישהו הוא מי שהוא אומר שהוא, הדרך הטובה ביותר לבדוק היא להתקשר אליו באמצעות מספר הטלפון שלו שאתם מכיר.
לסיכום, קבלו 4 המלצות "זהב" למקרה שיוצרים אתכם קשר במפתיע במייל, מסרון או טלפון
- עצרו – קחו רגע כדי לחשוב לפני שאתם מוסרים ומשתפים במידע אישי, במיוחד כזה שקשור לכרטיס האשראי שלכם.
- קראו שוב – אם קיבלתם הודעה מחברת האשראי, קראו את ההודעה ביסודיות, וודאו שאתם מבינים ומזהים את הכתוב בה, ביחס לפעולה אותה אתם עומדים לבצע (כדוגמת הזנת קוד OTP לטובת ביצוע עסקה).
- חישבו – האם ייתכן שמדובר במתחזה? זה בסדר לסרב, לדחות או להתעלם מבקשות כלשהן. רק מתחזים ונוכלים בעלי עניין ואינטרס, ינסו לזרז או להכניס אתכם ללחץ.
- התייעצו – צרו קשר עם גורם שאתם סומכים עליו, כמו חבר או בן משפחה, או צרו קשר ישירות באופן יזום ועצמאי עם המוסד הספציפי שפנה אליכם